Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΤΡΑ: Νέα γενιά «μικρών μπράβων» στη νυχτερινή ζωή της πόλης

Αλλαξε ο Μανωλιός ... και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Τα καταστήματα της Πάτρας άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους, η κίνηση έχει αυξηθεί, οι φοιτητές «τονώνουν» την νυχτερινή αγορά... και τα μπραβιλίκια συνεχίζονται.

«Είχαμε ησυχάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως τώρα νέα πρόσωπα κάνουν βόλτες τη νύχτα... και προσπαθούν να «αρπάξουν» μεροκάματος, πουλώντας προστασία» αναφέρει στον «Κόσμο» ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου.
«Η κίνηση έχει αυξηθεί. Βλέπω πολλά «πέρα δώθε» μας λέει νεαρός που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στη νυχτερινή ζωή της πόλης.
Η τακτική ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αλλάξει. Πλέον οι κινήσεις είναι πιο διακριτικές, ενώ οι εκβιασμοί σπανίζουν. Το μεροκάματο «πέφτει» ήρεμα, λες και οι καταστηματάρχες που «συναινούν», αποδέχονται το καθεστώς και προτιμούν να καταβάλλουν το αντίτιμο της «προστασίας» παρά να αρνηθούν και να έχουν τον φόβο πως κάτι μπορεί να συμβεί στον εαυτό τους ή στο κατάστημά τους.
Δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε δράση ορισμένων από τα παλιά μέλη της ομάδας που έκανε «κουμάντο» στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Αλλά και πάλι κανένα από τα παλιά πρόσωπα δεν κάνει την εμφάνισή του. Αντίθετα, νεαροί, ηλικίας 20 - 25 ετών «ορθώνουν ανάστημα» και «βολτάρουν» στα μαγαζιά.
Κάποιοι από τους νεαρούς που ασχολούνται με τη νύχτα έχουν κάνει πυγμαχία, άλλοι κάποια διαφορετική πολεμική τέχνη, και συνήθως ενεργούν ως «δίδυμα». Σπανίζουν οι περιπτώσεις που κάποιος εμφανιζεται μόνος στο κατάστημα.
Ορισμένοι πάντως καταστηματάρχες έχουν λάβει τα μέτρα τους. Εχουν προσλάβει άτομα για φύλαξη, τους πληρώνουν κανονικά και δεν έχουν ζήτημα... περαιτέρω προστασίας. Γλιτώνουν δε και την πιθανότητα εκβιασμών.
Το φαινόμενο δεν έχει ακόμη την έκταση εκείνης της εποχής (οπότε και ο νυν βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος ήταν Διοικητής Ασφαλείας Πατρών), όμως η «κίνηση»... καλά κρατεί!
Αυτό που επίσης δεν γνωρίζουμε είναι το πώς δουλεύει πλέον η «πιάτσα». Ποιοι παίρνουν το μερίδιο του λέοντος, αν κάποιοι κρύβονται πίσω από τα «πυγχαμάκια» κλπ.
Η αστυνομία πιθανόν να γνωρίζει τις κινήσεις που γίνονται. Ωστόσο μια και δεν έχουν γίνει καταγγελίες για εκβιασμούς και από την στιγμή που δεν υπάρχουν φασαρίες στη διάρκεια της νύχτας, ή ενέργειες εκδίκησης μεταξύ των «μπράβων», αφήνει την κατάσταση να κυλήσει ως έχει. Ούτως ή άλλως η πόλη... ήρεμη είναι...

dete.gr