Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πάτρα: Αυτό το Κάστρο έχει... άστρο - Οι κατακτητές που πέρασαν και o μύθος της "Πατρινέλας" (pics)

Είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Πάτρας και ένα μέρος που συγκεντρώνει δεκάδες τουρίστες, κάθε καλοκαίρι, ακόμα και αν σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε από τους φορείς. Ο λόγος φυσικά για το Κάστρο που αποτελεί το κυρίαρχο αξιοθέατο για τους τουρίστες που περνάνε από την Πάτρα και πόλος έλξης για τους λάτρεις του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Κτίστηκε τον 6ο αιώνα μετά Χριστού, την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού – του ανθρώπου εκείνου που είχε την έμπνευση για την δημιουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – και αφορμή για την κατασκευή του αποτέλεσε ένας καταστροφικός σεισμός, το 551 μ.χ. Τα υλικά του πάρθηκαν από εκεί, από ερείπια προχριστιανικών κτιρίων που είχαν πέσει από τον σεισμό και τα οποία υπήρχαν στην περιοχή, εκεί σε έναν από τους χαμηλότερους λόφους του Παναχαϊκού.  
Στόχος της δημιουργίας του φυσικά ήταν άμυνα της πόλης. Από τότε πολιορκήθηκε από πολλούς. Σλάβοι, Σαρακηνοί, Νορμανδοί, μέχρι να έρθουν οι Φράγκοι το 1204 και από εκεί οι Τούρκοι που το κατέλαβαν το 1458 για να παραμείνει σε αυτούς σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πλέον το Κάστρο ανήκει στην 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ιστορίας αυτής της πόλης.


Πάτρα: Αυτό το Κάστρο έχει... άστρο - Οι κατακτητές που πέρασαν και o μύθος της "Πατρινέλας" (pics)
Ένα έμβλημα για την πόλη που μεγάλωσε και αυτό μαζί με την Πάτρα,αποτελώντας την βάση για να δημιουργηθούν γύρω από αυτό σύγχρονοι αστικοί μύθοι όπως αυτός της «Παντρινέλας». Πρόκειται για τον κορμό αγάλματος και το κεφάλι ανδρός από τα ρωμαϊκά χρόνια. Το παραμορφωμένο άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις και έγινε στοιχείο της πόλης, έγινε η Πατρινέλα στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας.
Μύθος που καλλιεργείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και υπάρχει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση η Πατρινέλα, μία γυναίκα μεταμορφωμένη σε άνδρα φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος γνωστός Πατρινός.
Όπως και να έχει αυτό το Κάστρο έχει τον μύθο του. Έχει την μαγεία του, έχει την ομορφιά του και τις νύχτες μέσα από το μυστήριο που εκπέμπει μοιάζει να το σκορπάει απλόχερα στους δρόμους της πόλης…
(πηγή πληροφοριών Βικιπαίδεια - φωτογραφίες Στράτος Σαραντέας).