Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Καλάβρυτα: Οι επτά οικογένειες που έχουν γράψει ιστορία- Τα μεγάλα "τζάκια" και οι απόγονοί τους- ΔΕΙΤΕ σπάνιες φωτό

Καλάβρυτα: Οι επτά οικογένειες που έχουν γράψει ιστορία- Τα μεγάλα "τζάκια" και οι απόγονοί τους- ΔΕΙΤΕ σπάνιες φωτό Κατάφεραν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του τόπου τους και να διακρίνονται

Κατάφεραν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του τόπου τους και να διακρίνονται

Τα Καλάβρυτα αποτελούν μια ιδιότυπη περίπτωση. Τόπος μικρός που γεννά ανθρώπους με μεγάλες φιλοδοξίες, ζηλευτά ταλέντα, με όρεξη για ζωή. Ανθρώπους που καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τα στενά όρια του τόπου τους και να διακρίνονται εδώ πάρα πολλά χρόνια, στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνική ζωή της Ελλάδας και της οικουμένης.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΖΑΪΜΗ
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, η οικογένεια Ζαΐμη, από την Κερπινή των Καλαβρύτων, είναι μια από τις πλέον σημαντικές του ελληνικού τόπου, με μια μακρά παράδοση που ξεκινά από τους ήρωες της επανάστασης του 1821 και φτάνει μέχρι τα αξιώματα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ιστορία ξεκινάει με τον Ανδρούτσο Ζαΐμη, πρόκριτο και έπαρχο της Πελοποννήσου. Συμμετείχε στα Ορλωφικά και αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους.
Ο Ανδρέας Ζαΐμης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ήταν ο πρώτος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα στις 18 Μαρτίου 1821.
Ο Ανδρέας Ζαΐμης, ήταν μεταξύ αυτών που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα
Ο Ιωάννης Ζαΐμης πήρε μέρος στην επανάσταση και μετακόμισε στην Πάτρα. Παντρεύτηκε την Αγγελική Κανακάρη-Ρούφου. Διετέλεσε δήμαρχος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και βουλευτής Καλαβρύτων.
Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης διετέλεσε βουλευτής Καλαβρύτων, πρόεδρος της βουλής, υπουργός πολλές φορές και πρωθυπουργός το 1869-1870 και το 1871, ενώ ο Αλέξανδρος Ζαΐμης διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και αρμοστής της Κρήτης το 1855.
Η επιλογή του υπήρξε προσωπική απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Όλα τα μέλη της οικογένειας Ζαΐμη είχαν υπηρετήσει σε ανώτατα αξιώματα, με κορυφαίο τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, ο οποίος είχε διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας και επανειλημμένα πρωθυπουργός
Η οικογένεια Ζαΐμη θεωρείται η ιστορικότερη της χώρας
Η διακήρυξη της επανάστασης περιλαμβάνεται μεταξύ των κειμηλίων που έχει στην κατοχή της η οικογένεια
Ο Ασημάκης Ζαΐμης γεννήθηκε το 1899 και ήταν εγγονός του Φωκίωνος Νέγρη. Το 1926 εκλέχτηκε βουλευτής. Προσχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων και συνέχισε να εκλέγεται βουλευτής Αχαΐας.
Από το 1961 εκλεγόταν με την Ένωση Κέντρου. Είχε χρηματίσει υπουργός Οικονομικών, Εφοδιασμού, Εσωτερικών, Ναυτικών, Συντονισμού και Πρόνοιας.
Γιος του είναι ο Ανδρέας Ζαΐμης, πρώην βουλευτής και υπουργός και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων , το 1994.
Η μητέρα Ανδρέα Ζαΐμη, ήταν η Σαλώμη Ούγκερσμα, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της όπερας. Η αδελφή του Λίζα έκανε καλλιτεχνική καριέρα ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.
Ο Ανδρέας Ζαΐμης παντρεύτηκε την Άννα- Μαρία, το γένος Μπαλή, υπασπιστή του Γεωργίου Α΄.
Απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Φωκίωνα, τον Νίκο και τον Κωνσταντίνο.
Ένα σπίτι – μουσείο, είναι το εξοχικό της οικογένειας Ζαΐμη στο Ρίο
Ο Ανδρέας Ζαΐμης φωτογραφημένος στο γεμάτο κειμήλια σπίτι του, από Niko Chrysikaki για λογαριασμό του Life & Style
Ο Ανδρέας Ζαίμης με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους
Ο Ανδρέας Ζαίμης (Πρόεδρος φίλων της βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας), η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Χόσνι Μουμπάρακ κατά την τελετή εγκαινίων της βιβλιοθήκης το 2002
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΤΜΕΖΑ
H οικογένεια των Πετμεζαίων είναι μια από τις ιστορικότερες οικογένειες των Καλαβρύτων (Κάτω Σουδενά).
Kατά την εξέγερση της Πελοποννήσου (1770) εναντίον των Tούρκων και ως το 1800 περισσότεροι από είκοσι Πετιμεζαίοι θανατώθηκαν σε συγκρούσεις με τους Tουρκαλβανούς. O Aθανάσιος Πετμεζάς μαζί με τον Kολοκοτρώνη και τον Zαχαριά, δημιούργησαν τη θρυλική αρματωλική τριανδία (1785). Tο 1804 ο Aθανάσιος Πετμεζάς, επικηρυγμένος από τους Tούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον Πύργο του.
Ο Πύργος των Πετμεζαίων στους Κάτω Λουσούς
Kατά τη διάρκεια της Eπανάστασης, εντάθηκε και κορυφώθηκε η εθνική τους δράση. Tότε έπαιξαν σπουδαίο ρόλο οι:
Aναγνώστης (ο θάνατός του έχει αποθανατιστεί από το Γερμανό ζωγράφο Von Hess και βρίσκεται στα ανάκτορα του Mονάχου, σκοτώθηκε την ίδια μέρα και ώρα με το 17χρονο γιο του Σωτηράκη στα Bασιλικά της Kορινθίας, σε μάχη κατά του Δράμαλη), Bασίλειος (Φιλικός και στρατηγός), Nικόλαος(κινήθηκε δραστήρια κατά του Iμπραήμ το 1827 και πέτυχε νίκη εναντίον του όταν προσπάθησε να καταπατήσει τη Mονή Μεγάλου Σπηλαίου),ΓκολφίνοςKωσταντήςΠαναγιωτάκης κ.ά., που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση.
Νικόλαος Πετμεζάς Φιλικός-Στρατηγός. Εκ των πρωτεργατών της Ελληνικής Εθνεργεσίας
Βασίλειος Πετμεζάς Φιλικός Στρατηγός. Εκ των πρωτεργατών της Ελληνικής Εθνεργεσίας
O θάνατος του Αναγνώστη Πετμεζά του Γερμανού ζωγράφου Ρ.von Hess.
Tο ορμητήριο της οικογένειας ήταν ο πύργος τους στα Kάτω Σουδενά. Είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου, του 17ου αιώνα.
Από την οικογένεια Πετμεζά, 28 άτομα έπεσαν στον αγώνα, 36 υπήρξαν αγωνιστές- οππλαρχηγοί, ο5 υπήρξαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας, 9 ήταν στρατηγοί, 15 ανώτατοι αξιωματικοί και ένας αντινάυαρχος. Ένα μέλος υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι τρεις αντιπρόεδροι, Οκτώ διετέλεσαν υπουργοί, 12 βουλευτές και 1 γερουσιαστής.
Έξι μέλη της οικογένειας διετέλεσαν Δήμαρχοι, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και ένας Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού. Aπό τους τελευταίους απόγονους είναι ο Aντώνιος Πετμεζάς γιος του αντιναυάρχου και προέδρου του Ελληνικού Eρυθρού Σταυρού, Γκολφίνου Πετμεζά.
Λεωνίδας Πετμεζάς, πρόεδρος της Βουλής
Θρασύβουλος Πετμεζάς, καθηγητής Πανεπιστημίου της Νομικής και Υπουργός Εσωτερικών Συγκοινωνιών
Γκολφίνος Πετμεζάς Αντιναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού -Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Ο Αντώνης Πετμεζάς με τον πατέρα του Γκολφίνο και τον Γιάννη Τσαρούχη.
O Aντώνιος Πετμεζάς, απόφοιτος της Σχολής Nαυτικών Δοκίμων, υπέβαλλε την παραίτησή του το 2000 και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντιπλοιάρχου Π.Ν. Στη συνέχεια διετέλεσε Διευθυντής Προσωπικού στο νοσοκομείο Eρρίκος Nτυνάν και Διευθυντής Aνθρώπινου Δυναμικού στον όμιλο Bιοϊατρική.
Ο Αντώνης Πετμεζάς φωτογραφημένος για το BEST Νοεμβρίου, το 2009
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΩΤΗΛΑ
Από τις σημαντικότερες οικογένειες των Καλαβρύτων, πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του 1821, ενώ άφησε το αποτύπωμά της και στην σύγχρονη πολιτική σκηνή.
Η ιστορία αρχίζει με τον Ασημάκη Φωτήλα (1761-1835) που ήταν πρόκριτος των Καλαβρύτων. Πήρε μέρος στο συμβούλιο της Βοστίτσας και στο συμβούλιο στην Αγία Λαύρα, υποστηρίζοντας την άμεση δράση κατά των Τούρκων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρόεδρος του Βουλευτικού το 1822.
Το 1824 ήταν μέλος της κυβέρνησης Γ. Κουντουριώτη, παραιτήθηκε όμως και έγινε πολιτικός αντίπαλος του Κουντουριώτη, ο οποίος τον καταδίωξε λεηλατώντας του και το σπίτι. Αποκαταστάθηκε επί Όθωνα και έγινε στρατηγός.
Ο Πρόκριτος των Καλαβρύτων Ασημάκης Φωτήλας (1761-1835)
Ο γιος του Ασημάκη, Παναγιωτάκης Φωτήλας, γεννήθηκε στα Καλάβρυτα. Ήταν αυτός που στις 19 Μαρτίου 1821, διέταξε να σκοτώσουν τους Τούρκους στο Σοποτό. Σκοτώθηκε το 1824 στην μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου.
Η ιστορία της οικογένειας συνεχίζεται με τον Αλέξανδρο Φωτήλα, βουλευτή επί 30 χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Αξέξανδρος Φωτήλας διετέλεσε και Υφυπουργός Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Τρικούπη και επί της εποχής του κατασκευάστηκε το έργο του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου στα Καλάβρυτα.
Γιος του Αλέξανδρου, ήταν ο Αριστοτέλης Φωτήλας, δικηγόρος, βουλευτής των κυβερνήσεων του Πλαστήρα, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής. Έγινε βουλευτής σε ηλικία 22 χρονών, ενώ το όριο ήταν τα 25. Χρειάστηκε σειρά διαβουλεύσεων για να γίνει αποδεκτός.
Την σκυτάλη παίρνει από τον πατέρα του Αριστοτέλη, ο γιος του Ασημάκης Φωτήλας, επίσης δικηγόρος, Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με την αριστερά (ΠΑΜΕ), στη συνέχεια βουλευτής της Ένωσης Κέντρου με τον Γιώργο Παπανδρέου και αργότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού στην δεύτερη κυβέρνηση και ευρωβουλευτής. Η σύζυγος του, Αλίκη, διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΠΑΠ επί των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο γάμος του Ασημάκη και της Αλίκης, ήταν λαμπερός. Κουμπάρος ο Γεώργιος Παπανδρέου. Παράνυφος , η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άντα
Ο Αριστοτέλης Φωτήλας (δεξιά) με φιλικό του ζευγάρι
Ο Ασημάκης Φωτήλας με τον Γιάσερ Αραφάτ
Ο γιος του Ασημάκη Φωτήλα, Ιάσωνας, είναι δικηγόρος και στις πρόσφατες εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το Ποτάμι. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα και έχουν δύο παιδιά. Τον Ασημάκη και την Αλίκη.
Ο Ιάσωνας Φωτήλας με την σύζυγό του Κωνσταντίνα και την κόρη τους Αλίκη
Ο Ιάσωνας Φωτήλας συμμετέχει στις παραστάσεις του Κομιτάτου
Ο Ιάσωνας Φωτήλας στη Βουλή
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εμβληματική οικογένεια για τη σύγχρονη ιστορία των Καλαβρύτων, καθώς μέλη της πρωτοστάτησαν τόσο στην εθνική αντίσταση, όσο και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο παππούς του Νομάρχη, ο Δημήτρης Κατσικόπουλος ήταν γνωστός νομικός και παντρεμένος με την Εύχαρη, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά. Τον Αθανάσιο, την Τασία, τον Γιάννη, την Ουρανία και τον Τάκη.
Και τα τρία αγόρια, σπούδασαν δικηγόροι.
Ο Γιάννης, έγινε γνωστός ως Βελλιάς, για την αντιστασιακή του δράση και τη συμμετοχή του στο αντάρτικο.
Την περίοδο του Εμφύλιου 46-49 είναι καπετάνιος μεγάλης Μονάδας του Δημοκρατικού Στρατού.
Σκοτώθηκε το χειμώνα του 1949 σε μάχη με τον μοναρχικό στρατό.
Ο παππούς Δημήτρης Κατσικόπουλος (στο κέντρο). Δεξιά ο αδελφός του Κωνσταντίνος που ήταν γιατρός
Ο Γιάννης Κατσικόπουλος (Βελλιάς) στα αριστερά, με συντρόφους του από το αντάρτικο
Ο Τάκης Κατσικόπουλος, βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, υπήρξε εξέχων στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης.
Μαζί με τους Βερυβάκη, Χαραλαμπόπουλο , Πεπονή και Λιβάνη αποτέλεσαν το Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης και το Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Αντίστασης που ήταν η πρώτη οργάνωση που έδρασε, συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Α’ Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών.
Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ΠΑΚ εσωτερικού, έχοντας στενή επαφή με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Φυλακίστηκε επί χούντας, οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και μετά στον εξορία, στην Αίγινα, τα Γρεβενά και τον Άγιο Νικόλαο Κυνουρίας.
Ο πατέρας του πρώην Νομάρχη, Αθανάσιος Κατσικόπουλος, συνελήφθη κατά τον εμφύλιο και οδηγήθηκε στην εξορία, στην Ικαρία, ενώ και επί χούντας συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές Πατρών.
Η Μαρία Κατσικοπούλου, το γένος Μπράτσικα, γέννημα- θρέμα Καλαβρυτινιά, και μια από τις καλλονές της εποχής, ήταν η τολμηρή γυναίκα στο σπίτι της οποίας συγκεντρώνονταν οι αντιστασιακοί των Καλαβρύτων και άκουγαν Ντόιτσε Βέλε.
Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με τη σύζυγό του Εύχαρη
Ο Αθανάσιος και η Μαρία Κατσικοπούλου στο σπίτι τους στα Καλάβρυτα
Η Μαρία και ο Αθανάσιος, απέκτησαν δύο παιδιά. Τον Δημήτρη και τον Γιάννη που είναι επιχειρηματίας και ζει στην Αθήνα.
Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος σπούδασε νομικά και εξελέγη σε νεαρότατη ηλικία, βουλευτής Αχαΐας το Νοέμβριο του 1989. Εκλέχτηκε Νομάρχης Αχαΐας το 2002 και επανεξελέγη το 2006. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Στις δημοτικές του 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων.
Είναι παντρεμένος με την Ευτυχία Χριστοδουλοπούλου με την οποία απέκτησαν ένα γιό τον Αθανάσιο και έχει δύο κόρες, τη Μαρία και την Όλγα, από προηγούμενο γάμο του.
Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, ολίγων μηνών, στην αγκαλιά της μητέρας του Μαρίας
Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος (στο κέντρο) ντυμένος πρόσκοπος. Στα αριστερά ο αδελφός του Γιάννης και στα δεξιά ο φίλος τους Βασίλης Παπλεξόπουλος
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΟΥΡΑ
Ο Ανδρέας Φούρας, διατηρεί ισχυρή αίσθηση της καταγωγής του από το Μάνεσι Καλαβρύτων, παρότι έχει ζήσει εκεί μικρό μόνο μέρος της παιδικής του ηλικίας.
Για την ακρίβεια, ο Ανδρέας Φούρας, ο πρώην Δήμαρχος της Πάτρας, γεννήθηκε μεν στο Μάνεσι, αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, από το 1946, έως το 1950, τα έζησε στην Πάτρα με την οικογένειά του να κατοικεί στην οδό Παντανάσσης 17.
Ωστόσο η οικογένεια Φούρα, εξακολουθεί να έχει τη δική της ισχυρή σχέση και δυναμική στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων,
Το 1950 επιστρέφει στο Μάνεσι, με τον πατέρα Θανάση Φούρα να εργάζεται σκληρά για την ίδρυση συνεταιρισμών αλλά και την ίδρυση της ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, της οποίας υπήρξε διευθυντής μέχρι το 1958, οπότε και ανέλαβε το γραφείο της ΚΥΔΕΠ στην Πάτρα.
Ο Αθανάσιος Φούρας διετέλεσε και νομαρχιακός σύμβουλος.
Ο Αθανάσιος Φούρας, (αριστερά) με την στολή του αξιωματικού
Δημοσίευμα της 28ης Οκτωβρίου 1964. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθανάσιος Φούρας, (αριστερά στην φωτό), επιδίδει υπόμνημα στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως Γεώργιο Παπανδρέου, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Πάτρα
Από το 1958, η οικογένεια, μαζί και ο νεαρός Ανδρέας, εγκαθίσταται στην Πάτρα. Τι σπίτι τους ήταν στην διασταύρωση των οδών Κιλκίς και Πέντε Πηγαδίων.
Στην Πάτρα, ο Ανδρέας ζει την εφηβική ηλικία του , μέχρι το 1968, οπότε και πηγαίνει για σπουδές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια, ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου.
. Φωτογραφία με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Εκδρομή του Β’ Αρένων Πάτρας. Στο κέντρο, καθιστός, ο Ανδρέας Φούρας. Ακριβώς δίπλα του, στα αριστερά, ο αξέχαστος για την συνδικαλιστική του δράση, αλλά και την δυναμική αρθρογραφία του, Σπύρος Κουτσουβέλ
1968: Ο Ανδρέας Φούρας, φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, κρατάει στην αγκαλιά του τον ανιψιό του, Θανάση, γιό του αδελφού του Δημήτρη, που ζει στην Αμερική
Το 1983, διατελεί Νομάρχης Πειραιώς και Νήσων, έως το 1987. Στις εθνικές εκλογές του 1989 εκλέγεται Βουλευτής Αχαΐας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1990, 1993, 1996, 2000 και 2004. Την περίοδο 1996-2000 διατελεί Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εξελέγη Δήμαρχος Πατρέων το 2006. Είναι παντρεμένος με την Θεοδώρα Τσαγκαράκη, δικηγόρο, με την οποία έχουν ένα γιο, τον Θανάση Φούρα απόφοιτο του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από τα αδέλφια του Ανδρέα Φούρα, στην Πάτρα ζουν με τις οικογένειές τους, ο Μιχάλης, η Χαρά και ο Γιώργος Φούρας, στην Αυστραλία ζει ο Δημήτρης Φούρας, στην Αθήνα η Γαλήνη Φούρα, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Θεόδωρος Φούρας, έχει φύγει από τη ζωή
Ο Ανδρέας Φούρας φωτογραφημένος για το BEST
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΚΟΥ
Πολιτικές ρίζες έχει και η οικογένεια Μάρκου, μια από τις πλέον γνωστές οικογένειες των Καλαβρύτων, αλλά και της Πάτρας, όπου δραστηριοποιούνται ο διακεκριμένος δικηγόρος Γιώργος Μάρκου και ο αδελφός του, επίσης καταξιωμένος γιατρός Κώστας Μάρκου, οι οποίοι διακρίνονται επίσης για την πολιτική τους δράση και τις κοινωνικές ανησυχίες τους.
Ο πατέρας του Γιώργου και του Κώστα, ο Βασίλης Μάρκου, ήταν γνωστός δικηγόρος των Καλαβρύτων και αυτός που μετέδωσε στον Γιώργο την αγάπη του για τη νομική.
Ο Βασίλης Μάρκου, ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου. Υπήρξε μάλιστα και υποψήφιος βουλευτής του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων.
Στο άκρο αριστερά ο Βασίλης Μάρκου. Στη μέση ο Γεώργιος Παπανδρέου και στο άκρο δεξιά ο Τάκης Κατσικόπουλος
Πολιτικές ρίζες έχει όμως και η σύζυγός του Αλεξάνδρα. Ο αδελφός της Αλεξάνδρας Μάρκου, το γένος Αποσκίτη, ήταν ο γνωστός Κωνσταντίνος Αποσκίτης που διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Σήμερα ο Γιώργος και ο Κώστας Μάρκου ζουν στην Πάτρα, με τις οικογένειές τους. Ο Γιώργος είναι ένας από τους γνωστότερους δικηγόρους των Πατρών. Ήρθε στην Πάτρα το 1983 αφού έκανε σπουδές νομικής στην Αθήνα και το Παρίσι.
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας την περίοδο 1986-1990, εκπρόσωπος Τύπου του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Καράβολα και υποψήφιος για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας. Είναι παντρεμένος με την Πελαγία Μάρκου και έχει δύο παιδιά τον Βασίλη και την Αλεξάνδρα.
Ο Γιώργος Μάρκου (στο κέντρο) στα Καλάβρυτα με συμμαθητές του την δεκαετία του ‘70
Ο Γιώργος Μάρκου, φοιτητής νομική, στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων
Ο Γιώργος Μάρκου και ο Δημήτρης Κατσικόπουλος το Νοέμβριο του ’71 στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας Μάρκου στα Καλάβρυτα
Ο Κώστας Μάρκου είναι καθηγητής Παθολογίας- ενδοκρονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και μέλος των Γιατρών του Κόσμου. Έχει δύο παιδιά, τον Βασίλη και τον Λεωνίδα.
Ο Γιώργος Μάρκου έχει στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Φούρα από το 1973, ενώ στα παιδικά του χρόνια έκανε παρέα και με τον Δημήτρη Κατσικόπουλο, ο οποίος έκανε άσκηση στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του Βασίλη.
Ο Γιώργος Μάρκου με την οικογένειά του στην Πάτρα
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΑ
Ο Αλέξης Γιαννούλιας, o νεαρός πολιτικός που είχε κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος για τη θέση στη Γερουσία που κατείχε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γεννήθηκε στο Σικάγο στις 16 Μαρτίου 1976. Οι ρίζες του όμως κρατάνε από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων.
Ο πατέρας του ονομαζόταν Αλέκος και καταγόταν από την Κλειτορία (Μαζέικα) Καλαβρύτων. Μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του '70. Εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, όπου άνοιξε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο, το οποίο τώρα διαχειρίζεται ο μεγάλος αδελφός του Αλέξη Γιαννούλια.
Απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία στο Σικάγο, ιδρύοντας μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόις, την "Βroadway Βank", με επτά υποκαταστήματα, στην οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πολιτείας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου.
Ο Αλέκος Γιαννούλιας ερχόταν κάθε χρόνο για διακοπές στα Νικολέικα Αιγίου. Μία από τις χρονιές αυτές, το 2005, πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στο Λαμπίρι Αιγιάλειας.
Η μητέρα του Αλέξη Γιαννούλια, ονομάζεται Άννα Ξηρουχάκη και κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης. Είναι πρώτη εξαδέρφη της γυναίκας του πρώην βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη. Μετανάστευσε στο Σικάγο το 1962 μετά τη δολοφονία του πατέρα της Μανούσου Ξηρουχάκη. Εκεί σπούδασε, εργάστηκε και γνώρισε τον Αλέκο Γιαννούλια. Η οικογένεια Ξηρουχάκη έχει απώτερη καταγωγή από το χωριό Ίμπρος Ασφένδου Σφακίων και ο παππούς της Γιώργος Ξηρουχάκης ή "Ξηρουγιώργης" ήταν ένας από τους πέντε Σφακιανούς που μετείχαν στο Κίνημα του Θερίσου στο πλευρό του Βενιζέλου.
Εκτός από τον Αλέξανδρο, απέκτησαν άλλους δύο γιους, το Δημήτρη και το Γιώργο.
Ο Αλέξης Γιαννούλιας σπούδασε οικονομικά και νομικά σε πανεπιστήμια του Σικάγο, της Βοστώνης και της Νέας Ορλεάνης.
Για ενάμιση χρόνο (1998 - 2000) έπαιξε μπάσκετ με την ομάδα του Πανιωνίου. Εργάστηκε ως τραπεζίτης και διετέλεσε αντιπρόεδρος στην «Βroadway Bank», μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόι. Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα «ΑG Foundation» για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών και της φτώχειας.
Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό κόμμα στις 7 Νοεμβρίου 2006 μέχρι το 2011. Τότε, είχε την υποστήριξη του γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο ο κ. Γιαννούλιας είχε εργαστεί στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004, όταν διεκδίκησε την εκλογή του στη Γερουσία και στη συνέχεια το 2008 για την προεδρία της χώρας.
Είναι στο οικονομικό επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
TheBest