Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Εναρξη με τριήμερο Jazz για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Δύο κορυφαία σχήματα της διεθνούς μουσικής σκηνής στο φετινό «Jazz+Πράξεις 2015»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, , ανοίγει τις πύλες του στις 11 Ιουνίου με την έναρξη του τριήμερου της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2015», που θα καταστήσει για τρεις μοναδικές βραδιές (11, 12 και 13 Ιουνίου) την Πάτρα πόλο γόνιμου και δημιουργικού μουσικού διαλόγου και τόπο φιλοξενίας της μεγάλης γιορτής της τζαζ.

Φέτος η ποιοτική στάθμη και το θερμόμετρο ανεβαίνει αισθητά στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, αφού στο πρόγραμμα φιγουράρουν δυο κορυφαία σχήματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο απόγειο της δημιουργικής τους πορείας και εξέλιξης και έχουν καταξιωθεί στο παγκόσμιο τζαζ πάνθεον αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και εγκωμιαστικά σχόλια από το κοινό. Ο λόγος για το κουαρτέτο του Νορβηγού σαξοφωνίστα και συνθέτη Marius Neset (12-6) και το τρίο του Κουβανού πιανίστα συνθέτη Alfredo Rodriguez (13-6), που αποτελούν αποκλειστικές εμφανίσεις για το «Jazz+Πράξεις 2015», ενώ τα σχήματα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα από τα πιο σημαντικά αυτή την στιγμή ελληνικά σχήματα, το κουαρτέτο του εξαιρετικού ουτίστα Αλέκου Βρέτου (11-6), ο οποίος με ένα σπάνιας ομορφιάς κράμα αραβικής, jazz και latin μουσικής και υπέροχες μελωδίες και ρυθμούς διευρύνει τη θεματική του τριημέρου, ενώ με υψηλό ποιοτικό επίπεδο εξασφαλίζεται η τοπική παρουσία με το σχήμα τεσσάρων καταξιωμένων μουσικών-καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, το οποίο θα ανοίξει το τριήμερο παρουσιάζοντάς μας ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο πολυσχιδή καλλιτέχνη και συνθέτη Claude Bolling μέσα από τις έξοχες τζαζ σουίτες του (11-6).

Πρώτη βραδιά
-Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 21.00 με τους τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικούς-καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (πιάνο), Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο) και Λεωνίδα Πλιάτσικα (ντραμς) να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να μας παρουσιάζουν τις Jazz σουίτες του Claude Bolling: «Suite for Flute and Jazz Piano Trio No 2» ("Espiegle", "Pastorale") και «Suite for Flute and Jazz Piano Trio No 1» ("Baroque and Blue", "Sentimentale", "Javanaise", "Fugace", "Irlandaise" και "Véloce").

Η εν λόγω σουίτα με σολίστ τον κορυφαίο φλαουτίστα Jean-Pierre Rampal, ένα μείγμα μπαρόκ με μοντέρνα σουίνγκ, για πολλά χρόνια ήταν στις καλύτερες πωλήσεις και επηρέασε καταλυτικά και άλλα σημαντικά έργα.

-Την ίδια βραδιά τη σκυτάλη θα πάρει το διεθνώς αναγνωρισμένο Αλέκος Βρέτος Quartet, αποτελούμενο από τους Αλέκο Βρέτο (ούτι), Δημήτρη Σεβδαλή (πιάνο), Περικλή Τριβόλη (κοντραμπάσο) και Κώστα Μερετάκη (κρουστά). Ένα κράμα αραβικής, jazz, και latin μουσικής με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού. Ο Βρέτος έχει αναπτύξει μια μοναδική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στη μουσική του κρατώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή και αναπτύσσοντάς τον μέσα από τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και την εκρηκτική ρυθμική εξέλιξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από το νέο cd του Αλέκου Βρέτου «K on Top» (βραβεύτηκε με τη 2η θέση για το καλύτερο άλμπουμ στο Critics Poll 2014 του Jazzonline.gr), από παλαιότερες δουλειές του αλλά και άλλων συνθετών της jazz και της αραβικής μουσικής όπως ο W. Shorter, D. Ellington, S. Shaheen και A. Brahem κ.α.

Δεύτερη βραδιά
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα εμφανιστεί σε αποκλειστική εμφάνιση για το «Jazz+Πράξεις 2015» και για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κουαρτέτο του διάσημου σαξοφωνίστα (τενόρο και σοπράνο) και συνθέτη Marius Neset, αποτελούμενο από τον ίδιο και τους εκλεκτούς μουσικούς Heine Bugge (ακορντεόν), Anton Eger (ντραμς) και Phil Donkin (κοντραμπάσο), ξετυλίγοντας ένα πανόραμα με επιλεγμένες στιγμές της σπουδαίας δισκογραφίας του. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημιουργικά και ανερχόμενα σχήματα της διεθνούς σκηνής της τζαζ, που βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας και θα μας προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία ξεσηκώνοντας το κοινό με το δυναμικό και ρυθμικό ήχο του, την σπάνια χρωματική παλέτα και τις εξαιρετικά πρωτότυπες συνθέσεις του.
Ο Μarius Neset έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε διεθνές επίπεδο.

«Ο πιο ταλαντούχος σαξοφωνίστας μετά τον Jan Garbarek και τα 60's» - Dagbladet
«O Marius Neset είναι ένα θαύμα. Κάνει το όργανο να χορεύει σαν μια γαζέλα και να πετά σαν αετός» - Telegraph
Ο γεννημένος στη Νορβηγία και με βάση του την Κοπεγχάγη,
σαξοφωνίστας Marius Neset έχει κυκλοφορήσει σπουδαία άλμπουμ ( “Golden
Xplosion” (2011), “Neck of the Woods” (2012),  “Birds” (2013),  “Lion” (2014), “Pinball” (2015) και “τοποθέτησε τον εαυτό του στο διεθνές τερέν της τζαζ” .
Σε ηλικία 30 ετών σήμερα ο Marius Neset θεωρείται μια σπάνια αιχμή της διεθνούς σκηνής και συζητιέται σαν ένας μεγάλος τενόρο σαξοφωνίστας σε μια σειρά που περιλαμβάνει τους post bop Αμερικανούς σαξοφωνίστες Michael Brecker και Chris Potter έως τον Νορβηγό Jan Garbarek. Όπως ο ίδιος λέει οι επιρροές του περιλαμβάνουν Frank Zappa, Django Bates (ο οποίος ήταν και ο μέντοράς του), Pat Metheny και Wayne Shorter.

Τρίτη βραδιά

Η αυλαία του «Jazz+Πράξεις 2015» θα πέσει με τον πιο μαγευτικό τρόπο αφού στη σκηνή θα εμφανιστεί ένα από τα σημαντικότερα αυτή τη στιγμή διεθνή σχήματα. Ο λόγος για το τρίο του 30χρονου υποψήφιου για Grammy Κουβανού πιανίστα και συνθέτη Alfredo Rodriguez, o οποίος ανακαλύφθηκε και προωθήθηκε από τον Quincy Jones (Reinier Elizarde Ruano-κοντραμπάσο και Michael Olivera-ντραμς τα έτερα μέλη).

Το ρεπερτόριο είναι βασισμένο σε πρωτότυπες συνθέσεις του αλλά και σε κλασικά τραγούδια της λάτιν όπως τα Guantanamera, Veinte Anos, Quizas, παιγμένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο..
«Ένας από τους πιο παραγωγικούς και χαρισματικούς τζαζ πιανίστες του 21ου αιώνα» - Quincy Jones
«Το “The Invasion Parade” είναι μια μίξη από μια ρυθμική υπερβολή, από μια συγκινησιακή ονειροπόληση, εμπνευσμένη από την πρώτη περίοδο του Miles Davis και από μια σπάνια πιανιστική ενέργεια»- Le Monde

Ο Alfredo Rodriguez (με δυο αριστουργηματικά άλμπουμ: “Sounds of Space” και “The Invasion Parade”) έχει αποσπάσει κολακευτικές κριτικές σε όλο τον κόσμο, που τον συγκρίνουν με τoν Art Tatum, τον Bill Evans και τον Keith Jarrett. Έχει μοιραστεί τη σκηνή με κορυφαίους μουσικούς (Wayne Shorter, Chick Corea, Herbie Hancock, Patti Austin, McCoy Tyner, Esperanza Spalding, Richard Bona, Lionel Loueke κ.α.) και έχει παίξει στους πιο φημισμένους  συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ του κόσμου.
Όπως ο ίδιος σημειώνει για το άλμπουμ του “The Invasion Parade”, που θα μας παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, στη συναυλία: «H εισβολή για την οποία μιλώ στο "The Invasion Parade" είναι ειρηνική. Είναι η παραδοσιακή γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο για το τέλος του πολέμου της Ανεξαρτησίας στο Σαντιάγο. Όλοι βρίσκονται στους δρόμους και παίρνουν μέρος σε αυτή την παρέλαση, χορεύοντας και παίζοντας κάθε πιθανό μουσικό όργανο. Εγώ ήθελα με το δίσκο αυτό να προσθέσω μια προσωπική πινελιά στην κουβανική μουσική, που να προέρχεται από κάπου αλλού. Σας προσκαλώ σε αυτή τη γιορτή!».

Το Πρόγραμμα

Πέμπτη 11 Ιουνίου, ώρα 21.00
-Claude Bolling Jazz Suites
Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (πιάνο)
Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο)
Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο)
Λεωνίδας Πλιάτσικας (ντραμς)
-Αλέκος Βρέτος Quartet
Αλέκος Βρέτος (ούτι)
Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο)
Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο)
Κώστας Μερετάκης (κρουστά)

Παρασκευή 12 Ιουνίου, ώρα 21.30
Marius Neset Quartet
Marius Neset (σαξόφωνα)
Heine Bugge (ακορντεόν)
Anton Eger (ντραμς)
Phil Donkin (κοντραμπάσο)

Σάββατο 13 Ιουνίου, ώρα 21.30
Alfredo Rodriguez Trio
Alfredo Rodriguez (πιάνο)
Reinier Elizarde Ruano (κοντραμπάσο)
Michael Olivera (ντραμς)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ ανά βραδιά
22 ευρώ ενιαίο για το τριήμερο.
patrasevents