Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Μόλις 32 σύμφωνα συμβίωσης στην Πάτρα σε 7 χρόνια - Ισχύει πια και για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μόλις 32 σύμφωνα συμβίωσης στην Πάτρα σε 7 χρόνια - Ισχύει πια και για τα ομόφυλα ζευγάρια  Μικρό το ενδιαφέρον στην Αχαϊκή πρωτεύουσα

Μικρό το ενδιαφέρον στην Αχαϊκή πρωτεύουσα

Ανοίγουμε τον φάκελο "Σύμφωνα Ελεύθερης Συμβίωσης" στην Πάτρα. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως το ενδιαφέρον είναι μάλλον υποτονικό. Μόλις 32 σύμφωνα συμβίωσης έχουν συναφθεί στην Πάτρα και έχουν κατατεθεί στο ληξιαρχείο της πόλης, απο την ισχύ του σχετικού νόμου, εδώ και περίπου 7 χρόνια. Αντιθέτως στην Αθήνα τα σύμφωνα συμβίωσης είναι χιλιάδες και έχουν συνεχώς αυξητικές τάσεις. 
Τι είναι τελικά αυτό το Σύμφωνο;
Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης είναι μία συμφωνία που καταρτίζεται μεταξύ δύο ετερόφυλων - στο εξής και ομόφυλων. Εκρεμεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου προς τους δήμους- συντρόφων ενώπιον συμβολαιογράφου, ο οποίος επισημοποιεί τη συμβίωση και το ζευγάρι αποκτά δικαιώματα και υποχρεώσεις οι οποίες το εξομοιώνουν με τα παντρεμένα ζευγάρια. Το Σύμφωνο αποκτά νομική ισχύ από τη στιγμή που αντίγραφό του θα κατατεθεί στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας των δύο συντρόφων και θα καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο του αρμόδιου Ληξιαρχείου. Μετά την ενεργοποίηση του Συμφώνου, οι δύο σύντροφοι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη που τους προσφέρονται από αυτό.

Γιατί ένα ζευγάρι να προτιμήσει το Σύμφωνο Συμβίωσης έναντι του γάμου (θρησκευτικού ή πολιτικού);
Ο βασικός λόγος για να επιλέξει κάποιο ζευγάρι το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης είναι επειδή είναι εύκολο στη λύση του. Το επιλέγουν άτομα τα οποία θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν την ελευθερία να «φύγουν» από την σχέση χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες (διαζύγιο). 
Το Σύμφωνο λύεται σχετικά εύκολα, δηλαδή με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 
α) με συμφωνία των συμβληθέντων που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο 
β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή και 
γ) με την τέλεση γάμου είτε μεταξύ των συμβληθέντων είτε μεταξύ ενός από αυτούς και τρίτου προσώπου. 

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι για να λυθεί ο γάμος απαιτείται είτε συμφωνία και των δύο συζύγων (οπότε εκδίδεται συναινετικό διαζύγιο) είτε δικαστική αντιδικία η οποία πολλές φορές είναι μακρόχρονη και πολυδάπανη, ενώ στην περίπτωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης αρκεί μία απλή έγγραφη δήλωση χωρίς να απαιτείται και η σύμπραξη του άλλου. Έτσι αισθάνεσαι ελεύθερος, ενώ ταυτόχρονα  υπάρχουν αρκετά δικαιώματα τα οποία είτε προβλέπονται από νόμο είτε μπορούν να ρυθμιστούν μεταξύ των συζύγων.
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και η αναγνώριση οικογενειακών δεσμών μεταξύ των δυο μερών του συμφώνου, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου συμφώνου συμβίωσης που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επτά χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης που απέκλειε τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, το υπουργείο παρουσιάζει νέο θεσμικό πλαίσιο - τομή, όπως το χαρακτηρίζει, που ρυθμίζει τις σχέσεις συμβίωσης όσων ζευγαριών το επιλέξουν.
«Η Ελλάδα, με τη θέσπιση του νέου συμφώνου συμβίωσης, θα πάψει να είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στις οποίες τα ομόφυλα άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο είδος επίσημης αναγνώρισης της σχέσης τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου. «Πρόκειται για αυτονόητη σύγκλιση της νομοθεσίας με την κοινωνική πραγματικότητα».
TheBest