Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Πάτρα: Σήμερα και αύριο το Φεστιβάλ ΑΕΙ -ΤΕΙ της ΚΝΕ

Στο Αρσάκειο
Με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», ξεκινάει φέτος το ταξίδι του το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ιδεολογική, πολιτική, αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, με τα ιδανικά, τις αξίες, την πρωτοπόρα πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και τις θέσεις της ΚΝΕ. Δεν χωράει αμφιβολία ότι στη συνείδησή τους χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα το έχουν καθιερώσει ως το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός κάθε χρόνο για τη νεολαία.

Στα πλαίσια της προφεστιβαλικής δραστηριότητας πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Πάτρα Φεστιβάλ, που διοργανώνουν οι ΤΟ ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ θα πραγματοποιηθεί στις 19 - 20 Ιούνη, στο Π. Αρσάκειο (Μαιζώνος και Γκότση).

Η έκθεση του Φεστιβάλ

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση που την έχουν φτιάξει μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με τίτλο «Μαθαίνουμε την αλήθεια - Αλλάζουμε τον κόσμο». Στην έκθεση αναδεικνύονται οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, το πως αυτές μένουν αναξιοποίητες ή καταστρέφονται στο σημερινό σύστημα. Αναδεικνύεται η πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Προβάλλεται η πείρα και η ανωτερότητα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Σοβιετική Ένωση.

Στην έκθεση έχουν αξιοποιηθεί αποσπάσματα μέσα από σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα τα οποία φανερώνουν πώς το αστικό πανεπιστήμιο και σχολείο αναπαραγάγει αντιδραστικές θεωρίες για την κοινωνία και την οικονομία, παραχαράσσει την ιστορία, κάνει αντικομμουνισμό.

Ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και στις εξορίες 1924-1974
Βιβλιοπαρουσίαση «Τα πέτρινα Πανεπιστήμια» της Κ. Καμαρινού
Η συγγραφέας προσπαθεί να αποτυπώσει μέσα στο βιβλίο την αυτομόρφωση και την αλληλοδιδακτική μέθοδο μόρφωσης των αγωνιστών πολιτικών κρατούμενων, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές και πλούσια βιβλιογραφία.

Οι κομμουνιστές κρατούμενοι, που αποτέλεσαν την πρωτοπορία των αγώνων για ένα καλύτερο κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να αποκτούν όλο και περισσότερες γνώσεις όχι για ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο, για να μπορέσουν να δείξουν που οφείλονται σήμερα όλες οι αντιθέσεις που βασανίζουν το λαό.

Η μελέτη της Κ. Καμαρινού έχει διαπαιδαγωγητική αξία, φωτίζοντας έτσι μια σημαντική πλευρά των αγώνων του λαού μας και των Κομμουνιστών μέσα στις φυλακές και τις εξορίες.
Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΑΕΙ – ΤΕΙ, το συγκρότημα και η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσουν σε αφιέρωμα το «Καπνισμένο τσουκάλι», ποίημα του Γ. Ρίτσου.

Το ποίημα αυτό το έγραψε ο Γ. Ρίτσος στο Κοντοπούλι της Λήμνου, το 1949, όπου ήταν εξόριστος. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν τη δραματοποίηση του ποιήματος από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, συνοδευμένη από τη μουσική και τα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, που μελοποίησε το ποίημα το 1973, παιγμένα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Μέσα από τους στίχους του ποιήματος αναδεικνύονται εικόνες από την εξορία, τη ζωή των εξόριστων, των αλύγιστων της ταξικής πάλης. Γύρω από ένα καπνισμένο τσουκάλι αναδεικνύεται η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, το μεγαλείο των κομμουνιστών που έβαζαν το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

Οι δυσκολίες, η αγωνία, τα βασανιστήρια που όμως συνυπάρχουν με την αισιοδοξία και τη σιγουριά για τον καινούργιο κόσμο που γεννιέται, ότι η θυσία της ίδιας της ζωής τους είναι παρακαταθήκη για το μέλλον, για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ-ΤΕΙ
Ώρα έναρξης: 18.30

1η μέρα

«... Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδερφέ μου, από τον κόσμο εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο...»

Αφιέρωμα: «Το καπνισμένο τσουκάλι». Του Γ. Ρίτσου. Απο το συγκρότημα και την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ
Συναυλία με φοιτητικά Συγκροτήματα Beetween Hammer and Scythe, Schrodinger Dogs
Συναυλία με τους Deadbeat Escapment
Λαϊκό Γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

2η μέρα

Επίδειξη χορού από το χορευτικό του Δήμου Πάτρας
Επίδειξη Kick - boxing
Ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και εξορίες 1924-1974
Βιβλιοπαρουσίαση: «Τα πέτρινα Πανεπιστήμια» της συγγραφέα Κ. Καμαρινού. Θα μιλήσει η Μ. Λαβράνου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ
Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα Avelin, Veandok

Μεγάλη Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη και την Πέννυ

Και τις δυο μέρες θα λειτουργεί στο χώρο Έκθεση των ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ με θέμα:

« Μαθαίνουμε την αλήθεια - Αλλάζουμε τον κόσμο»
Παραγωγικές δυνατότητες στην Ελλάδα
Τα αδιέξοδα του καπιταλισμού
Η ανωτερότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας
Η πείρα από την Σοβιετική Ένωση
Καθημερινά στο χώρο του Φεστιβάλ από τις 18.30:
Αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες
Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Μπαρ
Τουρνουά Σκάκι

patrastimes