Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Στο 39% η ανεργία στην Αχαΐα- Πορεία 220 χλμ, έως την Αθήνα, οργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ρίχνει το «γάντι» στους επιχειρηματίες!

Στο 39% η ανεργία στην Αχαΐα- Πορεία 220 χλμ, έως την Αθήνα, οργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ρίχνει το «γάντι» στους επιχειρηματίες! Τι θα αποφασίσει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο

Ένας στους τέσσερις Αχαιούς είναι άνεργος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει αύριο Κυριακή στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και εισηγείται αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την οργάνωση πορείας 220 χιλιομέτρων έως την Αθήνα.
Τα στοιχεία πραγματικά σοκάρουν: Τα ποσοστά της ανεργίας είναι της τάξης του 28% στην Δυτική Ελλάδα και του 38 – 39% στην Αχαΐα.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ο Δήμαρχος δεν βλέπει άλλο δρόμο, από αυτόν των δυναμικών κινητοποιήσεων. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από την ομιλία που θα κάνει αύριο ο κ. Πελετίδης και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το thebest.gr : «Καλούμε τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό  και τους φορείς του σε συστράτευση, και  κινητοποίηση με πορεία έως το Σύνταγμα στην Αθήνα, το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Η διαδρομή των 220 χιλιομέτρων θα είναι διαδρομή αγώνα, θα καλέσουμε σε συμπαράσταση, σε από κοινού διεκδίκηση και τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια τους χώρας, και ιδιαίτερα τους Δήμους από τα όρια των οποίων θα περνά η πορεία. Θα ζητηθεί από τους Δημοτικές Αρχές και φορείς να ενισχύσουν, να βοηθήσουν, να διευκολύνουν την πορεία στα ζητήματα διαμονής, διατροφής.
Στους ενδιάμεσους σταθμούς θα γίνονται συναντήσεις, εκδηλώσεις σε συνεργασία με Δήμους, φορείς κ.λ.π. Ο πατραϊκός λαός βγαίνει τους δρόμους για να αγωνιστεί για την επιβίωσή του, αντιπαλεύει την πολιτική που θέλει να τον πετάξει στον Καιάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης .Το κάθε σωματείο, φορέας, ο κάθε εργαζόμενος, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κινητοποίσης».
Ο κ. Πελετίδης, θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν ποια είναι η κατάσταση στην Πάτρα και ειδικότερα θα αναφέρει:
«Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως 1600 οικογένειες στο Δήμο μας λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων, ενώ 6000 είναι οιαιτήσεις στο Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).321 αιτήσεις κατατέθηκαν στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας για χορήγηση του έκτακτου επιδόματος ένδειας, εκ των οποίων 109 έχουν ικανοποιηθεί, με κριτήριο τις έκτακτες και επείγουσες ανάγκες που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή και τη διαβίωση των πολιτών.   Στα σχολεία παρέχουμε δεκατιανό σε 1800 παιδιά που οι οικογένειές τους είναι στα όρια της φτώχειας. Στα κοινωνικά φροντιστήρια, συμμετέχουν 313 παιδιά».
Ένα ενδιαφέρον σημείο της αυριανής συνεδρίασης πάντως, είναι πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και κυρίως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, δεδομένου ότι ο Δήμαρχος, συνεπής προς την ιδεολογική του τοποθέτηση, εξαπολύει επίθεση στην επιχειρηματικότητα. Είναι ενδεικτική η αναφορά που θα κάνει στην ομιλία του:
«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ‘’αγωνιούν’’ για την ανεργία και προτείνουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αναπτυξιακούς νόμους, επιδοτήσεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, (βλέπε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό), μείωση τους φορολογίας τους, ώστε να ‘’γίνουν επενδύσεις’’ και να ‘’δημιουργηθούν θέσεις εργασίας’’.
Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, από τις μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις και  δισεκατομμύρια γέμισαν τα σεντούκια των τραπεζιτών, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών, μεγαλοεξαγωγέων, βιομηχάνων, εφοπλιστών.
Τι εμποδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομηχάνους να επιδείξουν τον «φιλεργατισμό» τους;
Τι τους έλειψε, τι τους λείπει; Όλα τα εργαλεία του συστήματος ΕΕ, κυβερνήσεις γι’ αυτούς δουλεύουν.
Παρ’ όλα αυτά, φεύγουν και πηγαίνουν σε άλλες χώρες γιατί εκεί βρίσκουν καλύτερους δούλους, μεγαλύτερα κέρδη. Την ίδια στιγμή  αναζητούν τον υπεύθυνο  στους εργαζόμενους και στο κίνημά τους, γιατί διεκδικούν μεροκάματο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας δηλαδή στοιχειώδη δικαιώματα.Αναζητούν τον υπεύθυνο στη Δημοτική Αρχή, γιατί κάναμε το αυτονόητο, και αποφασίσαμε στα ανταποδοτικά τέλη να πληρώνουν οι παραπάνω».

thebest.gr