Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Δεν κυκλοφορεί φράγκο στην αγορά - Στενάζουν οι επαγγελματίες

Πάτρα: Δεν κυκλοφορεί φράγκο στην αγορά - Στενάζουν οι επαγγελματίες

Δεν υπάρχει φράγκο στην αγορά.
Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση που κάνουν αρκετοί επαγγελματίες από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στις μεταξύ τους συζητήσεις. Επαγγελματίες που προέρχονται από χώρους, διαφορετικούς μεταξύ τους. Το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Ακόμα και οι χώροι που κινούνται λίγο εξαιτίας του είδους και τις υπηρεσίες που παρέχουν, τον τελευταίο καιρό και αυτοί έχουν παγώσει.
Στα μίνι μάρκετ που παρέχουν τρόφιμα, γάλατα, τυριά είδη παντός τύπου, ένα είδος καταστήματος που στεκόταν έως τώρα στην αγορά, έστω και με μεγάλη δυσκολία, κυριαρχεί το βερεσέ. Το τεφτέρι έχει βγει, έχει εδώ και καιρό αντικαταστήσει το μετρητό, με τους επαγγελματίες να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στα πρατήρια καυσίμων, ένας ακόμα κλάδος που είχε μία κίνηση όλο αυτό το διάστημα της κρίσης εξαιτίας των αναλώσιμων υπηρεσιών που προσφέρει, τον τελευταίο 1,5 μήνα έχει παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερη κοιλιά. Οι οδηγοί βάζουν από 5 έως 10 ευρώ για βενζίνη και έχει ο Θεός. Οι περισσότεροι, άλλωστε, αποφεύγουν να παίρνουν το αυτοκίνητο, ειδικότερα τις νύχτες σπάνια βλέπεις να κυκλοφορεί αμάξι.
Στο εμπόριο; Οι έμποροι ακόμα και την περίοδο των εκπτώσεων κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Και ο κατήφορος συνεχίζεται για αυτούς. Υπάρχουν μέρες για αρκετά εμπορικά καταστήματα που δεν κάνουν σεφτέ. Χρωστούν ενοίκια, χρωστούν τις δόσεις στον ΟΑΕΕ, χρωστούν σε τράπεζες.
Η αγορά για έναν ακόμα χειμώνα στενάζει και θα συνεχίσει να στενάζει από ότι φαίνεται από την στιγμή που η ύφεση παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς. Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού της Πάτρας, πλέον περιορίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του κάθε μήνα, τότε που οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι παίρνουν τον μισθό τους. Εκείνες τις ημέρες περιμένουν και οι επαγγελματίες για να κινηθούν. Τις υπόλοιπες δεν κυκλοφορεί φράγκο στην αγορά.
patrasevents.gr